In een democratie hebben mensen verschillende meningen, belangen en levensovertuigingen. Dat levert een bruisende maatschappij op maar ook veel conflicten.
In een democratie mag bijna alles, behalve geweld gebruiken om je zin te krijgen. Er worden afspraken en wetten gemaakt om vreedzaam samen te leven. Dat lijkt allemaal vanzelfsprekend maar dat is het niet.

Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek. Een fabriek waarin kinderen en jongeren van 10 – 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen.

Bezoekers worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun meningen te vormen. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie maar gaandeweg ontdekken de bezoekers dat de tentoonstelling over hen zelf gaat. Over hun eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag.

De Democratiefabriek is ook voor groepen volwassenen interessant en kan een boeiend onderdeel zijn van een teamtraining, debat of educatieve excursie.

Tijdens de alternatieve vierdaagse heeft het kinder- en jongerenteam van het vfonds de Democratiefabriek getest in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Impressie Democratiefabriek

Nog een impressie

Hoe werkt democratie