Vrede

Overal waar kinderen en jongeren voor elkaar en voor de aarde zorgen, is vrede. Overal waar mensen zich verzetten tegen onrecht, tegen pesten, is vrede. Overal waar mensen stem geven aan mensen die de mond gesnoerd wordt, is vrede.

Vrede is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend, dat het geen nieuws meer is. Oorlog en geweld domineren het nieuws, zodat je soms gaat denken dat er niets anders is. Er is veel meer vrede dan we vaak denken.

Je kunt vrede zien als een moment in een lange reeks conflicten, die mensen goed hebben opgelost. Vrede komt niet uit de lucht vallen, maar komt voort uit de handen van mensen.

Sterker nog. Vrede zit in ons DNA. We zouden als mensheid nooit zo succesvol kunnen zijn, als we geen aangeboren talent voor empathie, samenwerking en vrede maken zouden hebben. We hebben wel een veilig nest nodig om het te laten groeien. We hebben mensen nodig om ons vertrouwd te maken met vrede en om samen mee te oefenen.

Kinderen maken per dag wel 30 conflicten mee, maar houden veel van vrede. Ze hebben als nestblijvers al heel jong ervaren dat je vrede, veiligheid en liefde nodig zijn om te kunnen worden wie je bent.

Vrede is te doen en haalbaar voor iedereen. Wie doet er mee?