Workshop over Fair Play en het tegengaan van schelden in de sport

Zo’n vijftien jongens komen met hun trainers van een Utrechtse amateurvereniging het spelershome van FC Utrecht binnenrollen. Ze zijn hier voor de workshop Zij aan Zij – Respect die ontwikkeld is met Jongerenwerk Utrecht (JOU), Anne Frank Stichting en de Bond tegen het Vloeken. De Stichting Vredeseducatie is hier nauw bij betrokken en verantwoordelijk voor de uitvoering van de workshops.

Stap voor stap onderzoeken jongeren situaties die tot scheldpartijen en disrespect in de voetbalsport kunnen leiden. Samen kijken ze naar filmpjes waarin schelden met kanker, schelden met ziekten of een beperking geanalyseerd worden en gekoppeld aan het thema discriminatie. Want de meeste deelnemers weten vaak uit eigen ervaring dat mensen uitgebreid kunnen schelden over huidskleur en afkomst.

Opvallend is dat niemand de ander wil kwetsen en dat iedereen het leuk wil houden, maar dat er situaties op het veld of op de tribune kunnen ontstaan die tot diepe frustraties en scheldkanonnades leiden. De gesprekken in de workshops worden gedragen door de inbreng van de deelnemers en zijn verhelderend. Stap voor stap wordt inlevingsvermogen ontwikkeld en alternatieven voor gedrag geoefend.
Er zijn inmiddels vijf workshops geweest en in 2023 komen er nog tien. Daarna wordt het bevinden van deze preventieactiviteit in een artikel verwerkt. De coaches en deelnemers zijn enthousiast… of komt dat vooral door het bezoek aan de kleedkamer en de tribune en de uitnodiging om een thuiswedstrijd te bezoeken?