KUVO Woerden heeft met de Stichting Vredeseducatie een project Burgerschapsonderwijs georganiseerd. Bijna 600 leerlingen bezochten de Democratiefabriek die staat opgesteld in de lokale AnnexCinema.
Op dezelfde dag fietsten de scholieren naar het Gemeentehuis om een raadslid te interviewen. Aan het eind van het programma vertrokken ze met het DOEboek Burgerschap in hun rugzak.
Voor het gesprek met het raadslid kijken de leerlingen naar een filmpje over de ‘Stoel van de Toekomst’, die een prominente plek in de raadszaal heeft. De Stoel is een cadeau van basisschool De Achtsprong omdat Woerden 650 jaar bestaat.
Het idee is afkomstig van Jan Terlouw. Hij vindt dat de stoel bij alle bestuurstafels moet staan om zo bij alle besluiten rekening te houden met de gevolgen voor kinderen van nu en in de toekomst.
In het gesprek met het raadslid komt kunnen leerlingen hun visies inbrengen. We kijken uit naar het moment waarop de symbolische stoel omgezet wordt in concrete inspraak voor kinderen en jongeren. Want de leerlingen in Woerden hebben veel goede Ideeën om met elkaar een stad te zijn waar iedereen mee kan doen en mensen voor elkaar en de aarde zorgen.