De basisschoolleerlingen Lisa van de Petrus’ Bandenschool in Venray en Carlotta uit het Duitse Weeze kregen donderdag het eerste exemplaar van het nieuwe doeboek (Mitmachbuch) uitgereikt. Ze werden overhandigd door gouverneur Theo Bovens van Limburg en de Duitse regeringspresident Birgitta Radermacher.

In het boek staan puzzels, verhalen, raadsels, wetenswaardigheden over vrijheid en democratie en lokale verhalen van gemeenten in Noord-Limburg en aangrenzende Duitse gemeenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een Duitstalige en een Nederlandse uitgave. In beide boeken komt een hoofdstuk met een perspectiefwisseling. In het Duitse Mitmachbuch staat een stuk over de belevenis van bevrijding en wederopbouw vanuit Nederlands perspectief.

In het Nederlandse doeboek eenzelfde stuk vanuit Duits perspectief. Het boek komt in een oplage van 40.000 exemplaren en wordt gratis verspreid op scholen en recreatieoorden in Noord-Limburg bij de gemeenten Bergen, Beesel, Horst aan de Maas, Gennep, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray en bij Duitse partners Stadt Goch, Gemeinde Weeze, Kranenburg, Uedem, Geldern, Bedburg-Hau en Kevelaar. De presentatie vond plaats in het nieuwe bezoekerscentrum van de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.

Download hier het DOEboek Vrijheid

Laden Sie das MITMACHbuch Freiheit hier herunter