Burgemeesters voor Vrede:
‘Atoomwapens de wereld uit!’
Educatief project informeert jongeren en daagt hen uit in actie te komen.

Met de flyer Atoomwapens de wereld uit! willen de Burgemeesters voor Vrede jongeren informeren en hen uitdagen om ook in actie te komen.

Naast feiten en weetjes over atoomwapens, is er veel aandacht voor actiemiddelen zoals het schrijven van brieven naar (wereld)leiders, het opzetten van een festival en vormen van herdenken.

Ook kunnen jongeren deelnemen aan een Peace Challenge.  Jongeren krijgen dertig dagen lang, dagelijks een suggestie in hun mailbox om die dag een extra gebaar van vrede te maken. 

In Nederland zijn 145 burgemeesters lid van Mayors for Peace, een wereldwijde organisatie van Burgemeesters voor Vrede. Zij maken zich zorgen over atoomwapens, die op meer dan honderd plekken op de wereld zijn opgeslagen en klaar liggen voor gebruik.

Het moet af­gelopen zijn met die atoomwapens, vinden de burgemeesters. ‘Er staan kernwapens op onze steden gericht, maar wij willen geen doelwit zijn. Aan een rampenplan hebben we niets als er een atoombom ontploft’.
Wageningen Stad der bevrijding
De flyer Atoomwapens de wereld uit! werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Burgemeesters voor Vrede op de VredesDoeDag op 21 september 2016 in Hotel de Wereld in Wageningen. Wageningen heeft als Stad der bevrijding een voortrekkersrol bij het agenderen van de thema’s vrede en vrijheid.

De flyer Atoomwapens de Wereld uit! is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie en Bureau Met de Jeugd in samenwerking met Mayors for Peace Nederland en Nederlandse Vereniging Medische Polemologie – Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken, ondersteund door het project Bevrijdingstoerisme van FoodValley en de Provincie Gelderland. 
De Flyer en docentenhandleiding  zijn hier te downloaden.