Het is een geweldige ervaring om samen met andere mensen actuele thema’s te onderzoeken, van alle kanten te bekijken en op die manier je mening te vormen. Kijk naar de thema’s en de mogelijkheden.
De interactieve lezingen, workshops en trainingen zijn:
– praktisch, inspirerend en actueel;
– uitdagend om nieuwe ideeën te onderzoeken;
– gericht op de praktijk van onderwijs, jongerenwerk;
– open voor eigen inbreng van deelnemers;
– geschikt voor uiteenlopende doelgroepen;
en:
– ervaringen van kinderen en jongeren staan centraal;
– plezier in leren staat voorop; perspectief op burgerschapsonderwijs;
– kritische denkvaardigheden worden gestimuleerd;
– bieden inhoud voor het persoonlijk ontwikkelingsplan;
– kunnen overal en in de ochtend, middag of avond plaatsvinden;
Kosten in overleg.

Polarisatie
preventief werken
aan een leefbare samenleving
Polarisatie is het gevolg van een maatschappelijk conflict waarin tegenstellingen tussen partijen en bevolkingsgroepen worden versterkt. Er ontstaat een Zij – Wij denken en vijanddenken dat samenwerking in klassen, schoolteams en families kan belemmeren. We onderzoeken het thema en oefenen in het doorbreken van polarisatie.

Burgerschapsonderwijs in de basisschool
vakoverstijgend werken en omgevingsonderzoek
Bijna alle maatschappelijke problemen komen op het bordje van het onderwijs terecht. Lekker makkelijk! Hoe kunnen ouders en onderwijsgevenden kinderen en jongeren uitdagen om te zorgen voor zichzelf, voor elkaar en de maatschappij? Trouwens, is het wel eerlijk om de problemen van volwassenen op de schouders van de kinderen te leggen? De maatschappij, dat zijn wijzelf, maar wie geeft de burgers moed? Dat moeten we uitzoeken.

Jongeren radicaliseren zonder geweld
samen overleven met passie en idealen
Onrecht roept bij veel mensen verontwaardiging en woede op en kan leiden tot radicalisering. Dat is een normale reactie van empathische mensen. Hoe kunnen we jongeren stimuleren om hun idealen en passies na te jagen, zonder gebruik van geweld? Welke tools hebben we in het onderwijs en jongerenwerk om op een positieve manier aan een leefbare samenleving bij te dragen? We delen ervaringen, luisteren naar jongeren en oefenen concrete handelingsalternatieven.

De vrijheid van de goudvis
hoe vanzelfsprekend vrijheid voor ons is
Wat is vrijheid? Doen waar je zin in hebt, lange vakanties en niemand die op je vingers kijkt? Wanneer we vrijheid onderzoeken, ontdekken we al snel dat vrijheid met (spel)regels te maken heeft. Denk aan het verkeer, het wordt een chaos zonder regels. Wat zijn de regels voor het ‘menselijk verkeer’? Wat verstaan wij zelf onder vrijheid en hoe kunnen we de vrijheid van de ander vergroten? Dat gaan we in alle vrijheid onderzoeken.

Leren van de oorlog
omgaan met het kwaad in school, museum of Herinneringscentrum
Oorlog en geweld voorkomen, dat is vaak het (verborgen) doel van geschiedenisonderwijs in scholen en musea. Kunnen we wel van de oorlog leren en zo ja, hoe dan? Het verbinden van de levensverhalen van mensen van toen en nu met ons eigen verhaal is een eerste stap. Het onder- zoeken van groepsdynamische processen zoals het zondebokverschijnsel, uitsluiting, groeps- druk en vatbaarheid voor propaganda kunnen oorlogservaringen leerzaam maken. Om dat te onderzoeken, luisteren we ook naar verhalen van mensen die oorlog overleefden.

Tekenen voor vrede
100 manieren om de wereld mooier te maken
Als je op de dominante mediaberichten kijkt, lijkt het erop dat mensen niet veel meer kunnen dan elkaar het leven zuur maken en de aarde vernielen. Kunnen mensen vrede maken? Hoe kunnen ze voor elkaar en voor de aarde zorgen? Hoe kunnen kinderen en jongeren zich verzetten tegen onrecht en tegen pesten. Samen onderzoeken we hoe je vrede kunt maken, elke dag, overal.

Atoomwapens de wereld uit!
help de burgemeesters voor vrede
(Mayors for peace)
Kernwapens zijn niet vaak in het nieuws, maar vormen één van de grootste bedreigingen van de aarde. In Nederland zijn er 145 burgemeesters voor vrede. Samen met ruim 7.000 collega’s uit 161 landen, willen zij wereldleiders overtuigen om kernwapens af te schaffen zodat we allemaal kunnen leven in een veiliger wereld. We onderzoeken de problematiek van atoomwapens en delen suggesties voor ludieke en serieuze acties om de burgemeesters voor vrede te ondersteunen.

Tolerantie het verdragen van mensen en hun meningen
het verdragen van mensen en hun meningen
Het is één van de belangrijkste democratische deugden: het verdragen van opvattingen waar je het helemaal niet mee eens bent. Sterker nog: zelfs opvattingen en levensstijlen die we verafschuwen kunnen we proberen te tolereren. Hoe makkelijk of moeilijk is dat? Wanneer wordt tolerantie onverschilligheid? We doen een Tolerantietest en onderzoeken wat we er zelf aan kunnen bijdragen.
Uitvoering
De interactieve lezingen worden uitgevoerd door Jan Durk Tuinier, directeur van de Stichting Vredeseducatie en in overleg ook door andere gastdocenten en begeleiders. Tuinier studeerde maatschappelijk werk, omgangskunde en sociale pedagogiek in Amsterdam en Nijmegen en werkte voor de vredesbeweging, de YMCA Nederland en de Stichting Vredesopbouw. Hij ontwikkelde vanuit de Stichting Vredeseducatie meer dan dertig interactieve reizende en permanente tentoonstellingen voor musea en instellingen in Nederland en in een tiental andere landen. Van de stad Utrecht ontving de Stichting Vredeseducatie de Tolerantieprijs voor het Herinneringscentrum Fort De Bilt en het Fort van de Democratie. Tuinier schreef een twintigtal educatieve projecten en doeboeken voor scholieren en handleidingen voor opvoeders.
Voor wie?
(Groot)ouders en opvoeders, docenten (burgerschap, levensbeschouwing, maatschappijleer, humanistische vorming) mentoren, jongerenwerkers, welzijnswerkers, rondleiders in musea, jongeren, wereldverbeteraars, beleidsambtenaren, onderzoekers en mensen met compassie.
We werken graag samen met opvoeders, docenten, studenten of deelnemers die een goed idee hebben of hun verhaal willen delen in een activiteit.
Een certificaat in de vorm van een bewijs van deelname wordt op verzoek verstrekt.
Tip
Informeer naar de speciale toepassingen voor kinderen vanaf 10 jaar, jongeren in onderwijs en jeugd- en jongerenwerk >> 31 (0)6 83 83 33 58 >> info@vredeseducatie.nl