In de pers


Artikel over de Democratiefabriek in Eefde (pdf)

Leren over Democratie is leuk
door Marjolein Roelofsen

eefde.jpg


Artikel over de Democratiefabriek in Lochem (pdf)

Een leerzame tentoonstelling in het gemeentehuis van Lochem
door Marjolein Roelofsen

lochem.jpg


Video van
de opening (op Youtube): Klik

01.JPG

 

Arnhemse Koerier 21 jan 2014

Door: Marnix Ten Brinke

‘Het is heel afwisselend’

 

“Het gaat over van alles, democratie, pesten, vrijheid”, vertelt Djem, een leerling uit groep 8 van basisschool De Sterrenkring. Sanne: “Het is heel afwisselend. Het gaat ook over hoe je over jezelf denkt en je krijgt vragen als ‘ben je aardigste mens van de wereld?’”

 

arnhem.jpg

Leerlingen van De Sterrenkring bezochten donderdag de reizende
interactieve tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’. foto Marion Keijzer

 

ARNHEM - Op donderdag 16 januari is door wethouder Luuk van Geffen de reizende interactieve tentoonstelling onder de noemer ‘De Democratiefabriek’ officieel geopend in het stadhuis van Arnhem. Leerlingen van De Sterrenkring gingen er meteen mee aan de slag. De tentoonstelling is ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie in samenwerking met het Huis van de Jeugd.

“Er komen veel thema’s aan bod bij de Democratiefabriek”, zegt Renske Oegema van het Huis van de Jeugd. “Aan de ene kant is het heel breed, maar het heeft allemaal wel met democratie te maken en het gaat over jezelf. Iedereen die wil, kan de tentoonstelling reserveren. In 2014 is de tentoonstelling al voor veertig weken gereserveerd.”

De Democratiefabriek is ontwikkeld voor kinderen en jongeren tussen de tien en achttien jaar oud. “Eigenlijk zijn er drie verschillende routes die je kunt lopen met verschillende handelingen en vragen. Er zijn twee routes voor jonge en oudere kinderen en er is een route voor volwassenen. Het doel van de tentoonstelling is om na te denken over democratie en burgerschap. Het kan gaan over dictators, maar ook over het vinden van een zondebok.”

De leerlingen van De Sterrenkring hebben voordat zij de interactieve tentoonstelling uitproberen op school al twee lessen gehad over democratie.

Het is niet altijd even makkelijk. Zo vinden Luka en Kuba de vragen tijdens de route niet altijd even duidelijk. Andere leerlingen zijn druk bezig met het verzinnen van standpunten voor hun eigen politieke partij. “Ik vind dat er een leeftijdsgrens voor alcohol moet zijn. Anders heb je straks een kindje van drie die alcohol drinkt. Dat kan niet.”

De reacties zijn positief. Dat kan niet anders dan een groot succes worden.