Nieuws


Democratiefabriek naar ROC’s in Leeuwarden

 

Op 4 januari 2016 werd de Democratiefabriek geopend in het Friesland College in Leeuwarden met een instructiebijeenkomst voor studenten van de Entree Opleiding. Zij zijn de komende week gastheer en gastvrouw van de interactieve tentoonstelling, waar enkele honderden jongeren aan deelnemen.

 

DSC01754kl.jpg

 

Na het bezoek aan de fabriek verwerken de jongeren hun keuzen in een internetapplicatie, waarna ze een certificaat kunnen printen met feed back op hun keuzen. Het certificaat is een onderdeel van de portfolio Burgerschap.

 

DSC01778kl.jpg

 

De Democratiefabriek doet ook ROC Friese Poort aan, waar de studenten de Week van de Democratie hebben voorbereid.

 

DSC01746kl.jpg

 

Julius Huistra, één van de organiserende studenten, geeft aan: “Het is uniek dat beide grote ROC’s in de stad de tentoonstelling in huis halen in het kader van burgerschap en het bespreekbaar maken van radicalisering. We zullen het na afloop met elkaar evalueren en kijken of de fabriek ook op andere locaties van de ROC’s een plekje kan krijgen”.

 

DSC01752kl.jpg

 


Democratiefabriek druk bezocht in Bennekom en Ede

Bijna 1.200 kinderen en jongeren hebben de tentoonstelling De Democratiefabriek in Bennekom en Ede bezocht. “Dat is een geweldig mooi resultaat”, aldus Jan Wams die het project in de gemeente Ede coördineerde vanuit de Werkgroep Vrijheid en Vrede en met de Stichting Samen voor Ede. “De aanmeldingen gingen niet vanzelf. We zijn vroeg begonnen met de werving en we merken wel dat persoonlijk contact met de scholen daarin heel belangrijk is”. Er kwamen ook scholen uit Lunteren en De Valk naar de fabriek, die was opgesteld in de foyer van het Streeklyceum.

Anneke Nagtegaal organiseerde de tentoonstelling in Bennekom. “In Bennekom deden alle basisscholen mee. We kennen elkaar goed door de jaarlijkse 4 mei herdenking die we organiseren en de activiteiten daar omheen. De tentoonstelling was opgesteld in het Collage, een multifunctioneel gebouw met school en bibliotheek en sociaal werk. Dat betekent dat naast de kinderen heel veel volwassenen met De Democratiefabriek in aanraking zijn gekomen”.

Samen met Huis van de Jeugd en Spectrum werd in Ede een studiemiddag over radicalisering georganiseerd. Meer dan 80 deelnemers uit de provincie vanuit heel verschillende werkplekken kwamen op het programma af en deelden hun expertise. Na een inleiding door Jan Durk Tuinier van de Stichting Vredeseducatie, waren er workshops over interculturele communicatie, Ibrahim – Abraham, gemeentelijk beleid en radicalisering bespreekbaar maken met jongeren.

Bekijk ook het filmpje op Youtube van de opening in Bennekom met een interview met de Edese burgemeester Van der Knaap. Klik

 

 

 

 

 

Democratiefabriek genomineerd voor vrijwilligersprijs

De Stichting Vredeseducatie is met Huis van de Jeugd genomineerd voor de "Meer dan handen 2015 vrijwilligersprijs" voor de tentoonstelling De Democratiefabriek.

 

Nominatie prijskk.jpg


Uit de 400 aanmeldingen konden wij met 6 genomineerden de Democratiefabriek voorstellen. Op 7 december 2015 werden de prijzen uitgereikt in Hilversum. We vielen buiten de prijzen, die gingen naar andere projecten die ook heel bijzonder zijn en een plek in de maatschappij gevonden hebben.

Volgens de jury is de Democratiefabriek “Vernieuwend, zowel in aanpak als in financieringsvorm. Een enorm bereik en een flexibel concept van deze tijd”. We zijn daar bij met enkele vrijwilligers.

 

Vrijwilligers bij de prijsuitreiking.jpg

Medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Vredeseducatie en Huis van de Jeugd
bij de uitreiking van de ‘Meer dan handen Vrijwilligersprijs 2015’.

V.l.n.r. Leny Lotgerink, Jan Durk Tuinier, Theo Claassen, Renske Oegema,
Marja Hanko en Chris Dees.